Relaţii bilaterale

Relaţii culturale

Relaţiile cultural ştiinţifice sunt un adevărat pod de legătură între naţiuni, acest rol important al lor fiind remarcat şi în cazul raporturilor româno-azere. Istoria ne arată că, în primii ani ai secolului al XVIII-lea, în contextul vizitei ţarului Petru I în ţinuturile din jurul Mării Caspice, prinţul român Dimitrie Cantemir, care îl însoţea, (mai cunoscut, poate, astăzi, în calitatea sa de scriitor, istoric, filozof, lingvist şi enciclopedist), a scris primul document în limba azeră (tătară) – "Apelul ţarului către populaţia locală".

Astăzi, relaţiile culturale româno-azere sunt bine structurate şi organizate, atât la nivel macro cât şi direct între instituţii de cultură sau mass media, desfăşurându-se pe baza unui set de acorduri, înţelegeri şi protocoale bilaterale, între care menţionăm:

  • Memorandumul de cooperare între Ministerul Culturii si Cultelor din România si Ministerul Culturii si Turismului din Republica Azerbaijan, în domeniul culturii, semnat la Baku, la 11 octombrie 2006.
  • Acordul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Azerbaijan, semnat la Bucureşti, 11 octombrie 2004.
  • Protocolul de colaborare între Televiziunea Română -TVR şi Televiziunea naţională a Republicii Azerbaijan, semnat la Bucureşti, 11 octombrie 2004.
  • Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Azerbaijan privind colaborarea în domeniile ştiinţei, învăţământului, culturii şi sportului, semnat la Bucureşti, 2 iulie 1995.

Din anul 1999 funcţionează la Baku „Asociaţia de prietenie Azerbaidjan-România”, a cărei activitate este sprijinită de ambasadă şi contribuie la strângerea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi R.Azerbaidjan. Asociaţia s-a remarcat, în special prin activitatea desfăşurată în domeniul cultural, prin organizarea unei serii de acţiuni, cum ar fi: lansări de carte, seri culturale, sprijinirea organizării de expoziţii de fotografii, gale ale filmului românesc.

Puţini pot uita momentul inaugurării la Baku, în anul 2006 a unui monument închinat compozitorului român George Enescu. 
Farida Hagieva a realizat o remarcabilă traducere în limba azeră a poeziilor lui Mihai Eminescu, iar cu sprijinul Academiei Diplomatice din Azerbaidjan a fost publicată o parte a operei distinsului diplomat român Nicolae Titulescu. Seria de de traduceri ale operei unor autori români în limba azeră include„Iluzia puterii” scrisă de Ioan Pop de Popa, o colecţie de traduceri cu lucrări ale mai multor autori români, apărută sub titlul „Prima scrisoare”, sau cartea jurnalistului român Minodor Mitrică „Renaşterea Azerbaidjanului”.

În paralel, au fost publicate în limba română o serie de traduceri din limba azeră: „Timp şi spaţiu”, un volum de poezii şi poeme ale lui Bahtiar Vahabzade, „Aventuri la oficiul poştal” a lui Elchin Efendiyev, gazelurile poetului clasic azer Muhammad Fuzuli, opera epică „Dede Korkud” lucrările lui Anar, Chingiz Abdullaev, monografia lui Qasimli Musa şi o traducere în limba română a Coranului. 
În anul 2010 a fost lansată, simultan în limba azeră şi română, cartea de memorialistică a ambasadorului Eldar Hasanov, „România, o insulă de latinitate într-o mare slavă”.

În seria actelor de cultură se poate include şi publicarea dicţionarului azer-român şi a celui român-azer, cu sprijinul unor lingvişti din ambele ţări, care simplifică astfel efortul celor interesaţi de cunoaşterea în amănunt şi de studierea direct de la sursele, a documentelor şi operelor de artă. 
De altfel, în întâmpinarea unor astfel de demersuri se înscrie şi semnarea la Bucureşti, la 11 octombrie 2004, a Acordului de cooperare între Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele de Stat ale Republicii Azerbaidjan.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Divizia Relaţii Culturale, Educaţionale şi Ştiinţifice colaborează cu Ministerul Educaţiei, Culturii Tineretului şi Sportului pentru a facilita schimburile educaţionale şi pentru a asigura cetăţenilor străini condiţiile de a studia în România. În acest sens, se acordă burse de studii la facultăţi de stat din principalele centre universitare din România, atât absolvenţilor de liceu cât şi licenţiaţilor unor instituţii de învătământ superior azere, pentru continuarea studiilor de masterat şi doctorat. 

Cei interesaţi de obţinerea unei astfel de burse, pot accesa următorul link: http://www.mae.ro/node/1727

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019

16.05.2019

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019 La 26 mai 2019, o dată cu alegerile pentru Parlamentul European, se…

Vizita viceprim-ministrului Ana Birchall

18.03.2019

În perioada 14-16 martie 2019 doamna Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, s-a aflat în Azerbaidjan…

Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri

21.06.2018

Pe 20 iunie 2018 a avut loc, la Biblioteca Națională a Azerbaidjanului, în prezența unui numeros public, vernisajul expoziției “Marea Unire. De la…

Vizita Secretarului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi

15.05.2018

În perioada 11-13 mai 2018 s-a aflat în vizită la Baku o delegație a Secretariatului de Stat pentru Culte din România, condusă de secretarul de stat…