NATO CPE

Relaţiile NATO cu Republica Azerbaidjan

 


Informaţii generale

Cooperarea NATO-Azerbaidjan a început în martie 1992, când Azerbaidjan s-a alăturat Consiliului de Cooperare Nord Atlantic (NACC), care a fost transformat în Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) în 1997.

Relațiile dintre Azerbaidjan şi NATO au cunoscut un impuls semnificativ, odată cu semnarea, la 4 mai 1994, de către preşedintele Azerbaidjan Heydar Aliyev a documentului cadru al Parteneriatul pentru Pace (PfP) şi a transmiterii acceptului de participare a Azerbaidjanului la acest program.

Parteneriatul pentru pace programul s-a dovedit a fi un mecanism de succes în promovarea şi dezvoltarea cooperării în domeniul apărării şi interoperabilităţii militare între NATO şi statele-partenere, instrument care permite participarea comună în gestionarea crizelor şi în operaţiile de menţinere a păcii.

În 1996, Azerbaidjanul a transmis la NATO documentul său de prezentare în cadrul PfP, fiind adoptat primul său Program individual de parteneriat. Programul anual de parteneriat individual este convenit între NATO şi Azerbaidjan cu scopul de a asigura îndeplinirea obiectivelor și sarcinilor stabilite în documentul de prezentare PfP al Azerbaidjanului.

Republica Azerbaidjan a fost, de asemenea, prima ţară din regiune care a semnat cu NATO, în 1996, un acord privind statutul forţelor (SOFA).

În 1997, Azerbaidjan a fost printre primele republici post-sovietic care s-a alăturat Procesului de Planificare şi Analiză (PARP). Azerbaidjan a acceptat 27 de obiective de parteneriat (PGs) pentru ciclul 2000-2002 al PARP, în timp ce pentru ciclul 2004-2006 al PARP, numărul de obiective acceptate de Azerbaidjan a crescut la 33. Multe din aceste obiective au fost puse în aplicare, iar altele, au fost realizate doar parţial, din cauza unor constrângeri specifice, fiind ulterior transferate în următoarele cicluri ale PARP. Obiectivele de parteneriat sunt axate pe realizarea interoperabilității militare cu trupele NATO prin introducerea standardelor politico-militare, militare, de formare şi tehnice ale NATO.

Azerbaidjan a fost printre primele ţări care şi-au exprimat intenția de a se alătura Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), propus de Alianţă la Summit-ul NATO de la Praga (în 2002) ca un nou mecanism de aprofundare a PfP. În acest sens, Azerbaidjan a transmis o "scrisoare de intenţie" Secretarului General NATO lordul Robertson, în timpul vizitei sale în Azerbaidjan, la 15 mai 2003.

La 27 mai 2005, R. Azerbaidjan a prezentat primul său document IPAP, conţinând obiective şi acţiuni concrete pentru realizare de reforme semnificative în plan intern. Acesta document a fost convenit de comun acord cu Consiliul Nord Atlantic şi aprobat ulterior de către Preşedintele Ilham Aliyev.

În 2007, R.Azerbaidjan a finalizat cu succes primul ciclu IPAP şi a început împreună cu Secretariatul internaţional NATO (IS) să elaboreze noul document IPAP pentru ciclul doi (2007-2009).

În 2010, R. Azerbaidjan a finalizat cel de-al doilea ciclul IPAP şi a început lucrul, împreună cu IS NATO, la elaborarea unui nou document IPAP.

În 2011, R.Azerbaidjan a  prezentat cel de-al treilea document IPAP pentru ciclul 2012-2013.

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019

16.05.2019

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019 La 26 mai 2019, o dată cu alegerile pentru Parlamentul European, se…

Vizita viceprim-ministrului Ana Birchall

18.03.2019

În perioada 14-16 martie 2019 doamna Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, s-a aflat în Azerbaidjan…

Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri

21.06.2018

Pe 20 iunie 2018 a avut loc, la Biblioteca Națională a Azerbaidjanului, în prezența unui numeros public, vernisajul expoziției “Marea Unire. De la…

Vizita Secretarului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi

15.05.2018

În perioada 11-13 mai 2018 s-a aflat în vizită la Baku o delegație a Secretariatului de Stat pentru Culte din România, condusă de secretarul de stat…