NATO CPE

Activitatea CPE NATO

 

România - Punct de contact NATO în Republica Azerbaidjan


Începând cu 1 ianuarie 2009, Ambasada României la Baku a preluat de la Ambasada Turciei, rolul de ambasadă punct de contact NATO în Republica Azerbaidjan. Pe parcursul celor patru mandate CPE NATO în Azerbaidjan, deţinute de România în perioadele 2009-2010, 2011-2012, 2013-2014 și 2015-2016 (în curs de derulare), Ambasada României la Baku a organizat sau participat la multiple acţiuni de diplomaţie publică pe tematica NATO, realizate în colaborare cu Divizia Diplomaţie Publică NATO (PDD) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Azerbaidjan. Mare parte din conferinţele, seminariile, mesele rotunde, prelegerile publice şi atelierele de lucru pe teme NATO au fost derulate de organizaţiile neguvernamentale din Azerbaidjan, cu sprijinul financiar al Ambasadei CPE.

Mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani şi include sprijinirea derulării activităţilor NATO, în special a celor de diplomaţie publică, în plan local, precum şi întreprinderea demersurilor necesare în vederea asigurării unui canal de comunicare a politicilor NATO în statul partener.
Exercitarea mandatului de CPE face parte dintre acţiunile pe care România le derulează în cadrul contribuţiei sale de substanţă la consolidarea relaţiei cu statele partenere NATO. România apreciază în mod deosebit cooperarea Azerbaidjanului cu NATO şi rolul activ al acestui stat în cadrul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC).
Importanţa acordată de partea română mandatelor asumate în Azerbaidjan în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2010,  1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2012,1 ianuarie 2013-31 decembrie 2014 și 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2016 este ilustrată prin numărul de activităţi organizate de Ambasada României la Baku în calitate de CPE, prin asigurarea participării unor oficiali MAE și NATO, precum şi prin prezenţa constantă a ambasadorului României la Baku la evenimentele publice pe teme de securitate organizate de organizaţii neguvernamentale din Azerbaidjan sau de instituţiile publice azere.

Prestaţia României în calitate de stat deţinător al rolului de CPE NATO la Baku este apreciată atât la nivelul Alianţei, cât şi al autorităţilor azere. Aceste aprecieri au jucat un rol important în decizia de reînnoire de trei ori consecutiv a mandatului deţinut de Ambasada României la Baku.

În cadrul celui de-a patrulea mandat CPE, România  contribuie activ la dezvoltarea dialogului şi a cooperării Azerbaidjanului cu NATO. De asemenea, România asigură facilitarea cunoaşterii rolului şi politicilor NATO de către publicul azer prin difuzarea de informaţii, distribuirea de publicaţii NATO şi organizarea de vizite de documentare ale formatorilor de opinie şi reprezentanţilor instituţiilor de stat din Azerbaidjan la sediul Alianţei. Pentru informaţii detaliate privind acţiunile de diplomaţie publică derulate în calitate de CPE NATO în Azerbaidjan pe parcursul celor patru  manadate, vă invităm să accesaţi link-urile de mai jos:

 

 

 

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019

16.05.2019

Alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național din 26 mai 2019 La 26 mai 2019, o dată cu alegerile pentru Parlamentul European, se…

Vizita viceprim-ministrului Ana Birchall

18.03.2019

În perioada 14-16 martie 2019 doamna Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, s-a aflat în Azerbaidjan…

Expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri

21.06.2018

Pe 20 iunie 2018 a avut loc, la Biblioteca Națională a Azerbaidjanului, în prezența unui numeros public, vernisajul expoziției “Marea Unire. De la…

Vizita Secretarului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi

15.05.2018

În perioada 11-13 mai 2018 s-a aflat în vizită la Baku o delegație a Secretariatului de Stat pentru Culte din România, condusă de secretarul de stat…